Nápolyi családból származott, és felnőve kiváló ügyvéddé vált. Egy nagyon fontos, nagy összegről szóló perét azonban elvesztette, emiatt abbahagyta az ügyvédi pályát, és pappá szenteltette magát. (Persze elótte felkészült rá, tanult, és elmélyedt a hitben.)

Aktív volt papként is, szegényekkel törődött, oktatott, segített kisegítőket kiképezni a papok mellé. Nagyon tárgyilagosan prédikált, ezzel sok férfit meg tudott nyerni Krisztus ügyének.

Beteg lett, és gyógyulás közben szembesült azzal, hogy a hegyvidéki pásztorok mennyire el vannak hanyagolva a hit oktatása terén. Rendet alapított, melynek célja e hiányosság pótlása volt. A rend neve: Redemptonisták. Nehéz volt az indulás, sok akadályt kellett legyőznie. Volt, mikor tulajdon rendtársai, kik akkora kiléptek a rendből, a gőg mintaképének prédikálták őt az emberek közt. De Szent Alfonz kitartott. Miután megkapták a pápai jóváhagyást, az újkor legnagyobb férfi szerzetévé fejlódött a Redemptonista rend. Nők számára szemlélődő rendet alapított, Redemptorisszák néven.

Nagyon modern, menedzserszemlélete volt Szent Alfonznak. Soha nem kész tervek alapján dolgozott, hanem általában végiggondolta, mit akar, aztán felmérte az aktuális igényeket, és ennek megfelelően cselekedett. Mikor pl. kiderült, hogy a rendtagok jórésze műveletlen, számtankönyvet, és nyelvtankönyvet szerkesztett nekik. Látta, hogy a hívei szeretnek énekelni, ezért népi dallamokhoz szöveget írt, illetve maga is szerzett dallamokat. S a nép átvette ezeket!

Erkölcstani könyvet írt, mert fontosnak tartotta, hogy missziós munkatársai képzett lelkipásztorok legyenek. A meglévő könyvekkel viszont elégedetlen volt. Munkáját sokáig használta az Egyház, olyan jól sikerült.

Voltak más munkái is,melyek akkoriban nagyon keresetté váltak. Könyveket adott ki, rendet vezetett (egyre növekvőt) és népmissziókat tartott, lelkigyakorlatokat vezetett. Minden percet Jézusnak adott, s ezt fogadalommal erősítette meg.

Püspökké is kinevezték, s tizenhárom évig ténykedett püspökként. Köszvény is megtámadta, ekkor lett olyan hajlott hátú öregember, mint ahogyan őt sokszor ábrázolják.

Élete végéig segített embertársainak, tanácsokat adott, lelkileg vezette őket.

Kilnecvenegy éves korában halt meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfilet.blog.hu/api/trackback/id/tr83147562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása